Sterk door samenwerking!!

Stichting Senioren Werkplaats Groningen (SSWG) stelt zich als doel de veiligheid en zelfredzaamheid van senioren te bevorderen. De stichting werkt ideeën uit om de de autonomiteit en onafhankelijkheid te vergroten van senioren die steeds vaker zelfstandig thuis komen te wonen.

Op dit moment is de stichting bezig met het ontwikkelen van een veelzijdig elektronisch alarmsysteem. Dit systeem waartoe een medicijncontrole-systeem en noodverlichting-systeem behoort wordt continu verbeterd.

Voorbeelden van producten waar de stichting mee werkt zijn::

 • Een gassnuffelaar die het gas kan afsluiten;
 • hang- en sluitwerk en andere elementen van het Politiekeurmerk;
 • soorten verlichting;
 • zicht op bezoek voor de deur.

In de loop van de tijd heeft de stichting de volgende onderstaande projecten ondernomen en diensten geleverd:

 •  

  Het bieden van computerondersteuning aan senioren op diverse locaties in de stad Groningen gefaciliteerd door woningcooperatie Nijestee. En later ook bij verscheidene locaties van WIJ-Groningen (voorheen STIP genoemd).

 

 •  

  De website SeniorenPC.nl is een startpagina met links naar websites over veiligheid en andere voor senioren relevante onderwerpen. Deze startpagina stond op alle aanwezige computers in het beheer van de stichting ingesteld.

  De startpagina is voor de beginnende gebruiker nog altijd een handig hulpmiddel en belangrijke wegwijzer op internet.

 

 • In 2012 heeft de stichting het Broodje Alarm project geïnitieerd. Tussen 2012 en 2013 zijn er vijf informatiebijeenkomsten georganiseerd waar senioren samen zijn gekomen om te praten over hun eigen veiligheid en zelfredzaamheid.

  De bijeenkomsten vonden plaats in buurtcentra op de eerste maandag van de maand, klokslag twaalf uur, precies wanneer het testalarm door heel Nederland te horen is. Onder genot van een broodje en een kop koffie, konden bezoekers op een informele wijze in gesprek gaan met de medewerkers van zoals de Politie, de Brandweer en het Rode Kruis.

  De Brandweer was zo enthousiast dat zij dit idee hebben overgenomen. In de periode 2013-2014 is het Broodje Brandweer tot stand gekomen..